Много от тях са завършили медицина у нас

Университетската болница в Бургас е готова да наеме на трудов договор медицински специалисти от Украйна, които са с български корени. Много от тях са завършили медицина у нас.

"Ако дипломите им са български, ние можем да ги назначим по специалността им. Всички други, които нямат легализирани български дипломи, ние можем да ги използваме като болногледачи, защото те все пак са работили със пациенти", заяви д-р Бойко Миразчийски, директор УМБАЛ- Бургас.

В първите 3 месеца от назначението си ще бъдат подпомогнати финансово, за да покрият част от наемите си за жилища.Трудовият договор ще им даде и още възможности.

"Украинските граждани от български произход могат да получат разрешение за продължително или постоянно пребиваване в случай, че разполагат с трудов договор, чиято продължителност надвишава срока от 6 месеца", информира Цветелина Рандева, говорител на ОД МВР- Бургас.

Юрий и семейството му обаче не отговарят на тези условия. Избягали от войната и пристигнали в Бургаско преди 3 дни.

Бесарабски българин: Руснаците стрелят по всичко и всички в Киев и Харков

"Ние нямаме никаква информация. Към този момент мисля, че ако аз остана тук повече от предвидените 90 дни, ние ще нарушим миграционното законодателство и ще бъдем депортирани и аз няма да мога да се върна никога повече", казва Юрий Мелничук.

От полицията обясниха, че Гражданите на Украйна, които желаят да получат международна закрила, статут на бежанец или хуманитарен статут, могат да подадат заявление пред поделенията на Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет. Семейството на Юрий има да решава още проблеми, защото има две деца с аутизъм.

"Аз не знам, първо ни трябваше сигурност и безопасност. За всичко останало ние сега започваме да търсим решение - училище, медицинска грижа, психолог.

От УМБАЛ- Бургас успокоиха, че са готови да оказват медицинска помощ на нуждаещи се бежанци.

"Когато е спешен случая, те ще бъдат обслужени изцяло, а ако се налага някакво спешно лечение, настаняване в болница за някакво спешно лечение, те ще бъдат обслужени", заяви д-р Миразчийски.

От лечебното заведение се надяват на подкрепа от страна на здравното министерство, в случаи че украинските граждани нямат медицинска застраховка. 

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.