Вернидуб е една от няколкото известни спортни личности, включително световният шампион в тежка категория Олександър Усик, които се завърнаха в страната си

Старши треньорът на Шериф Тираспол Юрий Вернидуб, чийто отбор поднесе една от най-големите изненади в историята на Шампионска лига, побеждавайки Реал Мадрид, сега се бори за защитата на родината си Украйна. предаде БГНЕС.

56-годишният специалист заяви пред BBC, че не се е поколебал да се завърне в родината си веднага щом синът му го е уведомил миналата седмица, че руският президент Владимир Путин е започнал военни действия в Украйна. „Синът ми ми се обади в 04:30 сутринта и ми каза, че руснаците са ни атакували. Знаех тогава, че ще се завърна в Украйна, за да се боря за страната си“, започна той.

Вернидуб е една от няколкото известни спортни личности, включително световният шампион в тежка категория Олександър Усик, които се завърнаха в страната си. 

Вернидуб, който приключи състезателната си кариера в руския Зенит Санкт Петербург, прекара 11 часа, пътувайки обратно до Украйна в събота. Мнозина от семейството му опитали да го разубедят. „Благодаря на жена ми за подкрепата. Тя познава характера ми. Ако взема решение, не го променям“.

„Руснаците казаха, че сме фашисти, нацисти…просто не мога да опиша с думи това, което правят. Те атакуват цивилни домове, но казват, че удрят само военна инфраструктура. Те лъжат. Нямам никакво съмнение, че Украйна ще спечели тази война. Не мога да мисля другояче. Сигурен съм в това. Видях, че тази трагедия ни обедини като народ“, каза Вернидуб, добавяйки, че изпитва пълно уважение към президента на Украйна Володомир Зеленски. „Хората го наричаха клоун, но той показа, че е истински лидер“. 

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.