Френският президент каза още, че ситуацията в Украйна се влошава с всеки изминал ден

Френският президент Еманюел Макрон осъди днес "моралния и политически цинизъм" на руския президент Владимир Путин, който предлага хуманитарни коридори на жителите на няколко украински града, за да ги доведе в Русия, предаде БТА, позовавайки се на Франс прес.

Това, което е необходимо, не са просто коридори, които незабавно биват застрашени, не е лицемерно говорене, с което да се каже "ще отидем да защитим хората, за да ги доведем в Русия", заяви президентът в интервю за френския канал Ел Се И (LCI).

Путин призова ЕС да накара Киев да зачита хуманитарното право

"Всичко това е несериозно, това е морален и политически цинизъм, който за мен е нетърпим", добави френският държавен глава.

Днес Киев отказа хуманитарни коридори към Беларус и Русия, предложени от Москва за евакуация на цивилни украинци от Харков, Киев, Мариупол и Суми, където се водят тежки боеве.

Руската армия заяви, че това решение е било взето след "лична молба" на Макрон до Путин във вчерашен телефонен разговор, което Елисейският дворец отрече, отбелязва АФП.

Украйна: Атакувано е черноморското пристанище Олвия

Руските военни настояват за създаване на хуманитарни коридори към Русия, но "не познавам много украинци, които имат желание да намерят убежище в Русия. Това е лицемерие, комуникационен артефакт, който не одобрявам", реагира Макрон по телевизия Ел Се И.

Френският президент каза още, че ситуацията в Украйна се влошава с всеки изминал ден и Франция ще продължи да оказва натиск върху Русия чрез санкции, предаде Ройтерс.

"Ситуацията се влошава с всеки изминал ден. Хора умират, натрупва се умора...Не успяхме да постигнем прекратяване на огъня", каза Макрон.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.
Редактор: