350 жени и деца са евакуирани към Одеса

Екип на NOVA е в епицентъра на сраженията в град Николаев. Там репортерът Мартин Георгиев и операторът Росен Илиев се срещаха с българина Анатолий Петров, който организира евакуацията на цивилни от Николаев към Одеса. Той е бивш рейнджър с български корени.

Градът е едномилионен, но в момента изглежда призрачен. От седмица местните хора живеят в бункери и избени помещения. 

 

350 жени и деца са евакуирани от Николаев към Одеса. Те се придвижиха с 4 автобуса и 20 автомобила.

“Има достатъчно автобуси за всички. От Одеса доброволци им помагат да стигнат до България и Румъния. “Утре ще извозим хора с още четири автобуса", казва Анатолий.

Ударите на руската войска са започнали в 19.00 ч. в сряда и са продължили до 21.00 ч., след което са били възобновени в ранните часове в четвъртък.  

“Хората са уплашени. Херсонското управление събира войска и подготвят настъпление”, каза Анатолий. 

Мисията на Анатоли започва всеки ден в 07.00 ч. Събира желаещите евакуация в центъра на Николаев. Днес конвоят, който той организира е от стотици бягащи от войната.

Според местните падне ли град Николаев, то следващият е Одеса.

 

 

Хората, които не са записани предварително за евакуация, правят това на място и изчакват следващите автобуси. Всички тръгват с малко багаж, но взимат със себе си своите домашни любимци, разказва още Анатолий.

 

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitter и Telegram - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.