До края на годината системата ще бъде разработена и внедрена, добави министърът

По план до края на тази година Националната здравно-информационна система ще бъде разработена и внедрена в пълната си функционалност. Това каза министърът на здравеопазването Асена Сербезова по време на заседанието на парламентарната комисия по здравеопазване.

„В кратки срокове се предвижда промяна в нормативната уредба за предписване и отпускане на лекарства, като целта е електронните рецепти да станат задължителни и за „бели“ рецепти, а не само за тези, които са плащат от НЗОК”, допълни министър Сербезова. 

Сербезова: До два месеца ще стане ясно направеното досега по проекта за детска болница

По думите й визията за е-здравеопазване е изцяло осветляване на процесите в медицинските дейности и лекарствените процеси, каза още тя. Тя уточни, че към момента не може да се взимат адекватни управленски решения, ако не се познават процесите.

„Необходим е надпартиен консенсус за основните приоритети в здравеопазването, устойчиво развитие и е-здравеопазване”, каза още министър Сербезова.

Тя посочи, че досега е изградена базовата функционалност на ядрото на Националната здравно-информационна система, както и интеграционна среда за тестване на модулите.

„Може да се получава обратна връзка от тези, които ще използват системата”, посочи още тя. По думите й основните регистри на някои от институциите вече са интегрирани към информационната система.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitter и Telegram - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА