Въздушният удар предизвика гняв и възмущение по целия свят

В течение на днешния ден, Русия промени няколко пъти позицията си за бомбардировките на детската болница в украинския град Мариупол. Москва отговори на обвиненията със серия от изявления, които се променяха между агресивно отричане и призив от страна на Кремъл за установяване на фактите, пише агенция Ройтерс.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че трима души, включително дете, са били убити при бомбардировката в сряда, като отхвърли твърденията на Русия, че в болницата не е имало пациенти.

„Както винаги, те лъжат уверено“, каза Зеленски, който обвини Москва, че извършва геноцид в започналата преди две седмици война.

На фона на гневните коментари от целия свят, твърденията на официалните лица от Москва бяха непоследователни, въпреки че от началото на инвазията на 24 февруари, Русия твърдо се придържа към един и същи наратив за това, което нарича „своя специална военна операция“ в Украйна.

Попитан за коментар, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред Ройтерс в сряда:

 „Руските сили не стрелят по цивилни цели“. В четвъртък той каза, че Кремъл ще разгледа инцидента. „Определено ще попитаме нашите военни, защото ние с вас нямаме ясна информация какво се е случило там“, каза Песков пред журналисти. По думите му много е вероятно военните да предоставят някаква информация.

Други руски официални лица заеха по-агресивна линия, определяйки атаката срещу болницата като фалшива новина.

„Това е информационен тероризъм“, каза говорителят на външното министерство Мария Захарова.

По-късно Министерството на отбраната отрече да е бомбардирало болницата, като обвини Украйна, че е инсценирала инцидента. В изявление на ведомството се казва, че руските сили по това време са спазвали споразумението за прекратяване на огъня, за да се позволи евакуацията на цивилни.

"Руската авиация не е нанасяла абсолютно никакви удари по наземни цели в района", каза говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков. „Предполагаемият въздушен удар беше изцяло инсценирана провокация, която може да заблуди западната общественост, но не и експерт“, добави той.

Министърът на външните работи Сергей Лавров атакува това, което той нарече "жалко крещене за така наречените зверства на руските въоръжени сили". Пред репортери след срещата с външния министър на Украйна в Турция той каза, че сградата на болницата от дни е била под контрола на ултрарадикалните украински части от батальона „Азов“, които са изгонили лекарите и пациентите - версията, отхвърлена от Зеленски като лъжа.

Москва твърди, че провежда специална военна операция за демилитаризиране и "денацификация" на Украйна. Киев и Западът отхвърлят това като фалшив претекст за нахлуване в демократична държава с население от 44 милиона души.

В сряда Съединените щати отхвърлиха поредните руски обвинения, че Вашингтон управлява лаборатории за биологична война в Украйна, наричайки твърденията "смешни"

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitter и Telegram - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.