Усмивките по време на криза са препоръчителни, смятат психолози

Покачването на цените и икономическите последствия от войната промениха дневния ред в социалните мрежи. Родиха се нови шеги. Жените се похвалиха с букети от олио и краставици за 8-ми март, а мъжете с пълни резервоари и мазета. Да осмееш кризата е умение. Скъпият дизел в Италия вдъхнови хора да направят прототип на колата от Флинстоун.

Други, отново в Италия, решиха да помиришат бензина. Защото имаха пари само за толкова. А у нас, мнозина седнаха зад клавиатурите. Появиха се и идеи за луксозни букети за 8-ми март. Тази компилация от краставици и олио минава стандартния бюджет за букет.

"Минута за реклама: Щом животът Ви горчив е, обадете се на нас", шеговито казва Шкумбата.

Димитър Туджаров - Шкумбата предлага смях и усмивки, като спасение. 

„Война е. Това е сериозно нещо, но не трябва да спира смеха - иначе става страшно. Това е спасението в това лудо време”, смята той.

Шкумбата: Трябва да гледаме с усмивка на живота, всеки ден ни е ценен

Тази вечер Шкумбата влиза в роля и в ковчег. В едноименната "Скръбна вест". Постановка с намигване към смъртта, но с усмивка и плам за живота. Писана по времето на Карибската криза, когато Светът е на ръба от ядрена война. 

„По време на войни, на бедствия, нашата работа е тази, на хората се занимаваме с усмивки - да бъдем на мястото, да дадем възможност на човек в тази ситуация да се усмихне”, добавя комикът.

Усмивките по време на криза са препоръчителни и според психолога Лилия Стефанова.

„Хуморът е бил спасение на хората още от дълбоки времена за да приемат плашещата реалност”, коментира тя.

Иво Сиромахов: Смехът е солта на живота

Шегите, според психолозите ни оставят в реалността, но ни помагат да я преживеем. За това и съветват да се смеем. 

„Колкото можем - повече и смехът да не бъде изкуствен, а да допускаме неща, които истински да ни радват”, добавя Лилия Стефанова.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.