Той е на около 200 км от епицентъра, но е усетил силно труса

Япония. 7,3 по Рихтер. 4 загинали и над 100 ранени. Предупреждение за цунами. Как се справят хората от засегнатите райони. Какви действия предприемат институциите. Ще видим събитията през очите на един българин в Япония – Стенли Танака. Той е на 50 години, преводач, директор и собственик на частно училище за чужди езици. Има две деца. Дъщеря му е на 25 и печели Мис Юнивърс Точиги, явава се на Мис Япония през 2019 г. Синът му е на 23 г. и е фитнес инструктор.

Той е на около 200 км от епицентъра, но е усетил силно труса. "Първото земетресение беше иницииращо, а второто - по-силното. Ако обаче трусът беше един, щеше да е много по-страшно. Имаше много съборени неща. Земетресението се е усетило на 1800 км от епицентъра", заяви той.

По думите му над 2 млн. домакинства са останали без ток заради труса, но повредите почти навсякъде са отстранени. "На магистрала имаше 100-километрова отсечка с пукнатини, която беше отворена 15-16 часа след земетресението. Имало е пропадания на места с около 20-30 сантиметра", разкри Танака. И допълни, че 20-30 секунди преди земетресение се включва система за предупреждение. Вече няма опасност от цунами.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Цветина Петкова