По думите му решение за форсмажор може да нанесе повече вреди, отколкото ползи

"Инфлацията ще има еднократен ефект от по-високите цени на енергоизточниците. Те ще повлияят на други отрасли на икономиката в по-малка степен. Другите стоки ще поскъпнат по-малко еднократно, ако нефтът не достигне нови неподозирани висини, което не очаквам. Правителството трябва да компенсира само най-нуждаещите се, но да не се изкушава да въвежда таван на цените на някои стоки, за да създава изкуствени дефицити. Това заяви бившият министър на финансите Милен Велчев за "Денят на живо".

За него всеки търговски договор съдържа клауза за форсмажор, но се предполага дали е налична такава ситуация се решава от съдебния орган, не от изпълнителната власт. "Всеки договор предвижда съдебен или арбитражен контрол. Няма общ форсмажор за всички фирми в страната. Такова решение има опасност да нанесе повече вреди, отколкото ползи", подчерта финансистът. 

По думите му идеята за форсмажор идва от бизнес организация. "Апелирам когато правят обсъждане по темата, внимателно да измерят всички аргументи "за" и "против", призова той. И допълни, че Русия не иска да се откаже от доставките на газ.

Милен Велчев: Застрашено е влизането ни в еврозоната

"Диверсификация може да се постигне по-лесно чрез нефт, отколкото чрез газ. Ще разчитаме на по-скъпи енергоизточници, докато не се стигне до край на войната и отпадане на санкциите срещу Русия", обясни Велчев. И уточни, че петролът постепенно ще намали цената си, тъй като се добива по цял свят.

"Можем спокойно да живеем с намалени доставки н газ, не сме толкова зависими от Русия. Възможно е да се справим с намалени доставки", смята той.

Велчев отбеляза, че недвижимите имоти са добра алтернатива за спестяванията, но не бива да се теглят големи ипотечни заеми, защото не се знае докога лихвите ще са ниски. Мнението му е, че ефект от санкциите срещу Русия за България ще има в доставките на някои суровини и метали.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.