Има регистрационни пунктове в почти всички по-големи градове със струпване на украински граждани

От 24 февруари до 24 март 2022 г. на всички гранични пунктове в България са влезли повече от 113 000 украински граждани, по данни на ГД "Гранична полиция. От тях към момента на територията на нашата страна са останали над 52 000 украинци, от които 20 000 до 18 години.

"Първоначалният прием на бежанци е основното предизвикателство. Има регистрационни пунктове в почти всички по-големи градове със струпване на украински граждани. В София има два такива - на Централна гара и в Дирекция "Миграция". Очаква се да бъдат открити още". Това заяви за "Твоят ден" Диана Радославова, адвокат по международно право. 

По думите й ще бъдат обучени полицаи за регистрация на бежанци. "Процедурата за временна закрила за първи път се активира на европейско ниво и вече работи. Тя не изисква издаване на отделен индивидуален административен акт. В същия ден, в който се регистрира, получава своя карта с номер, за да има права на български гражданин. Държавата е гарантирала подкрепа на тези хора", обясни тя. 

Според нея така им се осигурява достъп до пазара на труда.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.