Кадри от дейността на багер в Природен парк „Странджа” бяха публикувани в социалните мрежи

В РИОСВ - Бургас е постъпил сигнал за извършено нарушаване целостта на пясъчните дюни на територията на морски плаж „Бутамята“, землище на Синеморец, община Царево.

Извършена е незабавна проверка от експерти, съвместно с представител на общината. Инспекцията констатира, че в югозападната част на морския плаж е извършено разораване и преминаване на едрогабаритна техника.

Проверка ще установи има ли нарушение при заравняването на пясъка на плаж „Бутамята"

След съпоставяне на заснетият участък с данните от одобрената и приета специализирана карта за морски плаж „Бутамята“ се установява, че от дейността са засегнати сиви пясъчни дюни. С помощта на GPS са заснети границите на засегнатия участък с цел определяне на местоположението му спрямо пясъчните дюни - обекти по Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Територията на морския плаж попада в границите на защитена територия.

Директорът на Регионалната инспекция е предал по компетентност сигнала и констатациите от извършената проверка на министъра на туризма.

Уведомено е и Териториално отделение – Царево към Районната прокуратура за произнасяне по компетентност за наличие на извършено престъпление, предвид че са засегнати местообитания, предмет на опазване.

Пред NOVA собственик на хотел в района отрече тежки машини да са заравнявали дюни. Вчера сутринта обаче туристка вижда багера на плажа.

„Видях, че заравняват реално съществуваща дюна. Не разговарях с управляващия багера. Имаше трима едри мъже, а аз бях сама. Подадох сигнал. След 10 минути се върнах, за да видя какво се случва и установих,че машината я няма. Притеснително е, че някой предупреждава извършителите на нарушението, така ,че те да прикрият следите си”, разказа Гергана Николова.

Тази сутрин ясно личат следи от опити през нощта да бъде заличена работата на багера. Със становището на еко-инспекцията обаче не се съгласи хотелиер от Синеморец, който разгневен се включи в прекия ефир.

„Моите клиенти върху клоните ли да лежат”, пита Спас Атанасов.

Хотелиерът твърди,че не той е изпратил багера и разчистването било направено за удобство на туристите.  

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.