Експертен анализ от Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" и икономистът Румен Гълъбинов

Българите теглят пари, за да преживяват, казват данни от Националния статистически институт. Развалят се депозити, за да се купува храна и да се плаща ток. В началото на миналата година депозитите са били почти 63 милиарда лева, а в края на годината стигат до 67 милиарда.

Някои хора избират да се премястат от големия град в провинцията поради редица причини, включително и икономически

"Българинът използва повече от 30% от доходите си за храна, защото заплатата му е ниска. Огромният проблем в момента са високите цени на енергията. Трябва да се ограничи износа на ток" това каза в „Твоят ден“ по NOVA NEW Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

Според нея ДДС и акцизи могат да се намалят, а спиране на вноса на руски газ ще е проблемен въпрос за цяла Европа и за България.

"От следващия отоплителен сезон цените ще са много по-високи, енергийната бедност също означава болест и смърт", подчерта тя.

Икономистът Румен Гълъбинов заяви, че намалавят ниските спестявания на хората и средствата отиват за битови нужди, а по-заможните теглят пари и влагат в имоти. Първите са по-голямата група, вторите са по-малко.

"От миналата година започна увеличението на всичко, войната сега задълбочи този процес. Вече приемаме за нормално, че ще имаме двуцифрена инфлация", каза още той.

"Освен компенсации към потребителите за високите цени на електроенергията, може да се свали ДДС за ток, всички по веригата ще спечелят", смята Гълъбинов.

Относно ембарго за внос на нефт от Русия, икономистът заяви, че ще сме потърпевши, защото нашата рафинерия работи с руски нефт.

"Но тя е работила е с друг, трябва да се потърсят алтернативни източници. Въпросът за спиране на руския газ все още не е решен", отбеляза Румен Гълъбинов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.