Това съобщи Андрей Гюров в профила си във Facebook

След дни на коалиционно напрежение по темата БНБ, кандидатът на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров се оттегля от надпреварата за поста гуверньор на Българската народна банка. Новината беше съобщена и от премиера Кирил Петков преди началото на съвета на коалицията тази вечер в Министерския съвет. Има аргумент, че Гюров не може да участва в избор, който ще бъде решен от ГЕРБ и ДПС. 

Сътресенията в коалицията станаха причина Андрей Гюров сам да оттегли кандидатурата си за управител на БНБ. Във Facebook той написа, че предприема тази стъпка заради фактическото разцепление в коалицията и липсата на  мнозинство за неговата подкрепа.

Андрей Гюров се оттегля от надпреварата за БНБ

Новината обяви преди началото на съвета на управляващата коалиция и премиерът Кирил Петков.

"Позицията управител на БНБ е много важна. С чия подкрепа тя се избира има огромно значение. Андрей Гюров не може да си позволи да участва в избора за тази позиция, която да бъде решена от ГЕРБ или ДПС", заяви премиерът.

Кирил Петков: ПП няма да подкрепи Любомир Каримански

В поста си в социалната мрежа Андрей Гюров споменава кандидата на ИТН Любомир Каримански: "Нека моят опонент сам да прецени дали иска да остави този толкова важен и отговорен избор в ръцете на опозицията".

Трифонов: Няма да оттегля кандидатурата на Каримански

Писмената кореспонденция между партньорите започна по-рано през деня лидерът на „Има такъв народ”  Слави Трифонов и обясни защо го прави през Facebook.

Премиерът Петков също беше категоричен по отношение на кандидатът на ИТН, но изрази желание да се намери единство в коалицията за реформата в съдебната система.

Напрежението сред управляващите остава и заради информацията, че България е готова да вдигне ветото за членството на Северна Македония в Европейския съюз.

Оттеглянето на Андрей Гюров е опит да се отпуши напрежението и по други важни за управлението спънки. Като решението АПИ да може да се разплаща с фирми по настоящи договори.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.