Михайлов твърди, че след 24 февруари са сключени нови договори на стойност 2 млрд. лева

Обемите на износ на оръжие от България са се увеличили 3-4 пъти от началото на войната в Украйна. Заводите наемат повече служители, които работят на три смени. Това заяви в ексклузивно интервю за NOVA отстраненият директор на “Кинтекс” Александър Михайлов. 

Той твърди, че след 24 февруари са сключени нови договори на стойност 2 млрд. лева. 

“Това са стотици милиони, изгубени за българската икономика”, каза оръжейният експерт, който смята, че чрез тези контракти България доставя оръжие на Украйна чрез посредници. 

“Кинтекс” никога не е изнасял оръжие за Украйна или Полша и Чехия, за които се предполага че са транзитни точки към Украйна. Но оръжията, които виждаме да се използват в боевете в Украйна са същите, които се изнасят от България”, заяви Михайлов. 

Той отрече да е развивал паралелно оръжейна дейност с частни фирми, докато е бил директор на “Кинтекс”. Според него освобождаването му от длъжност е свързана с “таен износ на оръжия”.

“Хипотезата, която имам, е че, ако се цели тайно да се достави оръжие в Украйна, то едно ново ръководство на “Кинтекс” може да изпълни тази задача”, каза Александър Михайлов.

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.