Продажбата на билети се преустановява от 21 май

Спряха продажбата на билети за полети между България и Северна Македония. 
Първото пътуване по въздух между София и Скопие беше само преди месец.

Откриването на линията дойде след среща между премиера Кирил Петков и македонския му колега Димитър Ковачевски. 

Българската авиокомпания "Гъливеър" е спряла продажбата на билети за полетите между София и Скопие на 21 май. 

Според македонски медии причината била, че на борда на самолета за това пътуване обикновено се качвали по 7-8 души. 

Ние успяхме да се свържем с управителя на авиокомпанията Янко Иванов. По думите му полетите не са спрени окончателно, а за кратко, защото се подменят самолетите за тази дестинация.  Очаква се скок в цените на билетите. 

18 януари. Премиерът Кирил Петков е на официална визита в Северна Македония. Там става ясна първата конкретна стъпка в надграждане на добросъседството.

"Ние ясно заявяваме днес, че линията София – Скопие ще бъде реалност. Това, което се заангажирахме, е, че до 30 дни ще имаме точните специфики, а до 60 дни тази линия ще бъде работеща", казва тогава премиерът Петков.

11 февруари. Първият полет е факт, а пътници са министрите на транспорта на Северна Македония и България.

Старт на редовните полети е сложен на 2 април, а след по-малко от месец авиокомпанията спира продажбата на билети. Причината, според северномакедонски медии, е липса на достатъчно пътници. С такова впечатление е останал и бившият премиер на страната Владо Бучковски. 

"Няма доволни пътници, защото се правиха анализи, един час по-рано да дойдеш до летището, половин час да летиш, още един час, докато се придвижиш от летището до центъра на Скопие. И минават близо три часа. За три часа се стига и с автомобил", констатира Владо Бучковски, бивш министър-председател на Северна Македония.

От българската авиокомпанията отрекоха да са спрени полетите. 

"Някой видя, че в системата не са отворени полетите и някой реши да си направи политически PR.
Не е технически проблем, просто сменяме типа самолет, който оперира по линията, и се търсят нови слотове, в момента се очакват новите слотове от летище Скопие", заяви Янко Иванов, управител на авиокомпанията „Гъливеър”.

Очаква се продажбата на билети да се възобнови до края на седмицата. 

Очакват се корекции в цената на билетите.

В миналото въздушната линия София – Скопие просъществува за кратко и беше закрита през 2010 г. поради финансова нерентабилност.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.