Партньорите обсъждат Националния план за въвеждане на еврото

Коалицията се събра спешно. По покана на вицепремиера Асен Василев експерти на четирите партии във властта седнаха, за да обсъдят Националния план за въвеждане на еврото.

Планът предизвика напрежение още през миналата седмица, когато от „Има такъв народ” се оплакаха в парламента, че той е включен като точка в дневния ред на правителственото заседание, без да е обсъждан от депутатите в пленарната зала.

Василев за газа: С общи усилия можем да прекратим зависимостта веднъж завинаги

От партията на Слави Трифонов критикуваха вицепремиера Асен Василев и го обвиниха в това, че иска да овладее финансовата система и да взема толкова важни решения без да пита депутатите.

Стигна се до отлагане на точката и министрите не я обсъдиха. Няколко дни по-късно дойде и днешният експертен коалиционен съвет.

„Ще говорим за техническите изисквания за въвеждането на еврото, както е по план”, уточни Андрей Гюров от „Продължаваме Промяната”.

„Често се организират такива експертни съвети. Нормално е да бъде направен такъв. Страната ни трябваше да покрие критериите за приемане на еврото през 2009 г. Тогава трябваше да влезем в еврозоната. Закъсняхме много”, посочи Ивайло Мирчев от „Демократична България”.
 


„ДБ има много ясна позиция по отношение на еврото от доста години насам. Дали България ще успее да покрие критериите, дали ЕС ще направи изключения - са дълги теми. През 2022 г. това ще бъде сложно”, добави Мирчев.

„Аз съм леко скептичен, че ще можем да отговорим на условията към тази дата. Хубаво би било да се вместим в тези рамки. Надали това трябва да е основната ни макроикономическа цел точно през тази година на криза”, подчерта Владислав Панев от „Демократична България”.
 


Според Искрен Митев от ПП темата за влизането на България в еврозоната ще бъде обсъдена в парламента. 

Планът на управляващите, разписан и в коалиционното споразумение, е страната ни да приеме еврото от 1 януари 2024 г. Планира се това да се случи без така наречения „преходен период”.  
 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.