Вархели разговаря с президента Радев, премиера Петков и външният министър Генчовска

Еврокомисарят по разширяването и политиката на добросъседство Оливер Вархели очаква до три седмици България да се съгласи за стартиране на преговорния процес със Скопие, предаде БГНЕС. Вархели разговаря с президента Румен Радев, премиера Кирил Петков и външният министър Теодора Генчовска.

Вархели написа в Туитър: „Интензивна среща с министър Т. Генчовска днес в София. Обсъдихме преките последици от войната в Украйна за #ЗападнитеБалкани и извън тях. Работим по взаимноприемливо решение, за да можем да започнем 1-вата среща за старт на преговорите с РСМ и Албания /МПК/ през юни", написа той.

„Оценявам отворения диалог с българския президент Румен Радев. Значението на това да имаме стабилни и проспериращи съседни Западни Балкани не може да бъде надценено. В този контекст провеждането на 1-ва МПК с Македония и Албания би било сериозен принос. Трябва да работим за това заедно", пише Вархели.

„След три седмици се връщам в София, за да намеря обща основа и подкрепа в България, за да започнем преговорния процес със РСевернаМакедония през юни. Първа среща с министър-председателя Кирил Петков”, пише още еврокомисарят по разширяването и политиката на добросъседство .

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.