Втора след нея името си в историята записа Силвия Аздреева, която покори Еверест и Лхотце

“Най-добрия алпинист е живия алпинист”. Това сподели пред NOVA Петя Колчева. Тя е първата българка, покорила най-високата точка на света. Втора след нея името си в историята записа Силвия Аздреева, която покори Еверест и Лхотце.

Според Колчева успехът на Силвия Аздреева е по-добър и от на Христо Проданов, който първи изкача върха през 80-те години. 

"Пълни ме с ентусиазъм. Виждам, че хората й завиждат, защото смятат, че ако имаш пари - Еверест е в краката ти и задължително ще се качиш на Еверест. Това дълбоко не е вярно. Отделно тя слезе и качи и Лхотце, а това не е постигнато дори и от Христо Проданов", заяви Колчева.

Петя не познава Силвия, но няма търпение да я прегърне на летището, когато се прибере у нас.

 

"Този проект е много сложен, откъм психологическа гледна точка, откъм цялостна организация - шапка й свалям затова, че е успяла.", споделя алпинистката.

Да се качиш на покрива на света, да преодолееш себе си и да пренебрегнеш близките си, които те очакват - се възнаграждава с неповторим спомен разказва първата българка покорила Еверест. 

"Когато изгрева се появи над хоризонта - виждаш дъгата на земята. Толкова си високо, че виждаш, че земята е кръгла", казва още Петя Колчева.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.