Пациентът е 4-годишно дете от Дупница

Има съмнения за случай на новия хепатит у нас. Това съобщи пред NOVA директорът на Центъра по заразни и паразитни болести доц . Атанас Мангъров. Пробата е на 4-годишно дете, което е лекувано в столичната Инфекциозна болница. Става дума дете от Дупница. То е имало грипоподобни симптоми и е било прието в местната болница. При направените му изследвания са установени завишени чернодробни показатели и детето е било преместено за лечение в София. Проби за изследване са направени и в Центъра по заразни и паразитни болести. Странното е, че не е установен нито един от познатите досега хепатити, именно оттам идват съмненията, че най-вероятно 4-годишното дете е заразено с т. нар. „мистериозен хепатит”.

Проф. Христова: Съмнение за първи случай на дете с острия хепатит у нас

„В болницата в Дупница му поставят диагноза бронхопневмония, правят му един куп изследвания, при които се установява, че детето има завишени стойности на чернодробните ензими. То нито е имало жълтеница, не е било в някакво особено състояние”, казва доц . Мангъров.

Впоследствие детето е прието в Инфекциозна болница в София, а при направените му допълнителни изследвания не е установен нито един от познатите в медицината хепатити.

4-годишно дете прието в болница в София с неизяснен хепатит

Симптомите били като на грип – температура, секрети от носа, кашлица, общо неразположение, но не е имало типичните за един хепатит симптоми. Детето престояло в болницата около 5-6 дни. Според доц. Мангъров с подобна симптоматика са били и голяма част от случаите на т. нар. „мистериозен хепатит”. 

„Преди месец и половина-два имахме друго такова дете, което също беше изписано като хепатит с неуточнена етиология. Не знаем кой е точно причинителят на този хепатити”, подчерта дцентът. От Центъра по заразни и паразитни болести обясниха, че няма опасност от епидемия. 

4-годишният пациент е изписан за домашно лечение, предстоят му и ще изследвания.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.