От своя страна Севда Шишманова посочи, че Русия е една от основните разделителни линии между премиера и президента

"Безспорно имаше голям натиск върху страната ни, решението, което беше взето, е добро и за двете страни. РСМ е параван, зад който се криеха всички интереси за падането на правителството. Опитните партии събориха ПП щом видяха, че поемат инициатива. Те разбират диалога като пазарене, властта като баница". Това заяви журналистът Йово Николов в "На Фокус".

Според него има основания да се смята, че руските проксита в България не са били доволни от спирането на руския газ. "Хората, които поддържат Русия у нас минават през корупционни схеми. Скъсването с договора с "Газпром" пречи на тези схеми", смята той. И допълни, че темата за РСМ служи за заздравяне на електората на маргинални националисти, които живеят в миналото. 

"Парите от "Капитан Андреево" няма как да не са пълнили и партийни каси. Има много младежи на протестите, те не искат да се върнат старите кражби. Ако приемат отново хартиената бюлетина, ще е катастрофа. Крачка назад и това ще промени много манипулирания вот", отбеляза Николов.

Решението за РСМ: Радев отправи критики към премиера и депутатите (ОБЗОР)

От своя страна Севда Шишманова посочи, че Русия е една от основните разделителни линии между премиера и президента, а също и между правителството и тези, които го свалиха. "Контекстуално думите на Петков, че има руска вина за падането на властта, са верни. Войната в Украйна осветли руската зависимост и на политическо ниво. Имаме директна партия, която развява руското знаме на 3 март. Правителството на Петков извървя противоречив път по темата с РСМ, с всички съмнения за двойна игра. Много по-рано трябваше да се доверят на ДБ и да изградят стратегия по темата", подчерта тя. 

За нея разделителната линия е разбирането, че демокрацията е изхабена. "За тях тя е да платиш на хора и да ги докараш с автобуси. Да се явиш на работното си място и да натиснеш бутона, за да свалиш правителството", каза още Шишманова.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.