Още с идването си в Народното събрание той обясни, че не може да коментира конкретни дела

Главният прокурор Иван Гешев - на крака при депутатите. Причина беше заседанието на парламентарната антикорупционна комисия. Пред нея Гешев трябваше да обясни, докъде е стигнало разследването на снимките с кюлчета и пачки, за които се предполага, че са направени в спалнята на Бойко Борисов. Вместо това главният прокурор напусна ядосан парламента.

Още с идването си в Народното събрание той обясни, че не може да коментира конкретни дела и допълни, че към институцията, която той представлява, парламентарната комисия е проявила неуважание.

„Едва ли е коректно в 16 часа да се получава покана и да се иска, в нарушение на закона и Конституцията, определена информация до 17 ч.”, заяви той.

Спор в ЕП дали снимките от спалнята на Борисов са манипулирани

Депутатите така и не получиха повече информация за разследването със снимките, за които се предполага, че са направени в спалнята на Бойко Борисов.

От ДПС напуснаха заседанието с мотив, че въпросът не е повод за изслушване на главния прокурор.

А от ГЕРБ бяха по-категорични. „Ние на какво се намираме в момента? На комисия, на заседание, на седенка, на ПР акция, на предизборна кампания? На консултация? Какъв е този формат в този момент?”, коментира Тома Биков.

„Главният прокурор не може и няма правно основание да бъде викан в друга комисия, освен в правната комисия. Включително не могат да бъдат задавани въпроси, касаещи конкретни досъдебни производства”, посочи Иван Гешев.

Eкспертиза: Снимките от спалнята на Борисов са манипулация (ОБЗОР)

По думите му цялата информация, изнесена от чешкия депутат Томаш Здеховски, е била изпратена преди седмици на групата ЛИБЕ в европарламента и в нея нямало нищо повече от публикуваното официално у нас от Софийската градска прокуратура.

„Вие взехте ли мерки българската прокуратура, главна, срещу тези, които злепоставиха пред целия свят, нашия любим министър-председател”, запита Румен Гечев.

„Г-н Гечев, и аз съм сериозно притеснен”, отговори Гешев.

Говоренето по конкретната тема се отклони, след като ГЕРБ прехвърлиха въпроса към други записи.

„Искам процедура да изслушаме и записите на Лена и Кирчо, защото смятам, че обществото се интересува от тези актуални записи. Нека да видим те истински ли са те”, каза Ана Александрова.

От „Демократична България" пък използваха повода,за да зададат въпрос на главния прокурор.

„Кога ще си подадете оставка”, запита Антоанета Цонева.

„Да Ви отговоря ли? Няма да си я подам. Поради няколко причини. Защото няма защо”, отвърна Гешев.

И докато в парламента продължаваха взаимните обвинения за предизборно говорене, във Враца правосъдният министър в оставка Надежда Йорданова също задочно се включи в спора като попита защо експертизата от снимките в спалнята на бившия премиер първо са изпратени в Брюксел.

„Защо, тогава когато българското Народно събрание поставя конкретни въпроси, прокуратурата обикновено отказва да даде информация с аргумент следствена тайна или това, че става въпрос за текущо производство”, запита тя.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.