В основата на преговорите е приетата преди три седмици програма

Нов кръг от консултации и последен опит за правителство в 47-ия парламент. След като социалистите приеха третата папка с мандата от държавния глава в понеделник, днес те седнаха на масата за разговори с най-голямата политическа сила - „Продължаваме Промяната”.

Като основа за преговорите ще служи приетата преди три седмици програма, потвърди в началото на срещата лидерът на БСП Корнелия Нинова. Левицата очаква номинацията за премиер да дойде от „Продължаваме Промяната”. Целта е да се състави редовен кабинет с подкрепа на четирите формации в бившата вече коалиция – „Продължаваме Промяната”, БСП, „Има такъв народ” и „Демократична България”.

ТРЕТИЯТ МАНДАТ: БСП взе папката, ще предложат човек от ПП за премиер (ОБЗОР)

Партията ще има 7 дни, за да посочи премиер и още седмица за състав на бъдещия кабинет.

„Нямаме никакво намерение да имитираме преговори и да тупкаме топката в очакване на избори”, заяви още Нинова.

Тя потвърди, че още днес левицата ще търси и останалите партньори за разговори и ще информира ПП за резултатите от тях.

Премиерът в оставка Кирил Петков отново заяви, че на България ѝ трябва стабилност и не бива да се стига до поредни предсрочни избори. "В следващите месеци трябва да бъдат приети 22 законопроекта", допълни Петков.

След срещата Асен Василев заяви, че двете партии не са обсъждали нито кой да бъде предложен за премиер, нито каквито и да било други постове и назначения в Министерския съвет. Вътрешнопартийни разговори по тези теми също не били водени.

„Колегите от ПП поставиха едно искане – мандатът да бъде държан, колкото е необходимо, за да бъде приетo антикорупционното законодателство, Законът за КПКОНПИ и Бойко Рашков да бъде избран за председател на комисията. На първия етап от разговорите ще изслушаме всички искания”, заяви на брифинг след разговора лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя допълни, че изготвената вече управленска програма остава отворена за предложения и от ИТН, тъй като те не присъстваха на събиранията по приемането ѝ. Преговорите с тях вероятно ще се състоят още в сряда, потвърди Нинова. От „Демократична България” сами пожелали да са последните, с които левицата ще седне на масата.

По темата за бъдещите отношения на България с Русия Нинова заяви: „В програмата е записано, че ще положим усилия за възобновяването им по дипломатически път, както и че България ще търси газ от всички доставчици, включително и „Газпром”.

От ПП заявили, че ще предложат кандидат за премиер, когато е сигурно, че евентуалното бъдещо правителство ще има подкрепата на 121 народни представители. „Уважаваме Петков за това, че направи крачка назад и се отказа да премиерския пост в името на това да има правителство”, коментира още Нинова. И заключи: „Ще разговаряме с всички партньори. Ако се получи – получи, ако не – отиваме на избори”.

ВСИЧКО ЗА ПОСЛЕДНИЯ ОПИТ ЗА СЪСТАВЯНЕ НА КАБИНЕТ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.