Младите музиканти изпълниха три концерта

Детско-юношеската филхармония „Пионер” направи истински фурор с трите си концерта  в австрийската столица Виена. За младите музиканти, това е голяма стъпка напред към големите концерти. Пред  аплодиращата  ги публиката те свириха както класическа, така и авторска българска музика.

„Поканата дойде от фондация, основана от българи, които живеят във Виена. Казва се „Лилавия лебед”. Нейният председател Александър Александров ни покани да направим концерта”, разказа диригентът Любомир Денев – син. „Първоначално концертът беше планиран за ноември месец миналата година, но се наложи да се отложи по обясними причини. И така направихме 2 концерта и 1 участие във фестивал. Свирихме в готическа катедрала „Миноритенкирхе" във Виена, в зала „Музикферайн" и в зала „Muth”, разказа Денев.

Филхармония „Пионер” е към Националния дворец на децата.

„Много съм щастлива, че в тези трудни години, изключително талантливият диригент маестро Любомир Денев много добре комуникира с всички музиканти от оркестъра. Благодарение на него се създаде прекрасен екип от талантливи млади хора, които прославят България по целия свят”, каза Татяна Досева от Националния дворец на децата.  „Казах им, че с тези три участия в тези зали са изстреляни в небесата. Но ако искат да останат там, трябва да продължат да работят”, сподели още тя.

Според маестро Денев повечето, които участват във филхармония „Пионер”, имат за цел да се занимават професионално с музика.

„Тук е място, където могат да практикуват няколко години, преди да се насочат към професионалните оркестри, където да стъпят със самочувствие, че имат опит”, каза Любомир Денев.

Във Виена младите музиканти са били много добре приети. „Публиката не ни пускаше. След 5-6 поклона бяхме принудени да свирим бис”, разказа диригентът.

Повече гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.