Коментар на калиграф Елизавета Ангелова и адвокат Светозар Арнаудов

Подписът – най-често се използва за легитимиране на самоличността. Служебният, за да се идентифицират официални документи. Подписът осигурява и проверимост на документа. Какво трябва да знаем за подписа си, обясняват калиграфът Елизавета Ангелова и адвокат Светозар Арнаудов  от адвокатско дружество  “Арнаудов и Узунова” в предаването “Социална мрежа” по NOVA NEWS.

Подписът възниква преди повече от 3000 години пр.Хр. Неговата поява се свързва със шумерите, обясни калиграфът Елисавета Ангелова.

Друга история за възникването на подписа го свързва с продажбата на бира. Изображения, които дават информация за производството и количеството на продукта, са нанесени върху глинена плочка под формата на малки цилиндри. Подобни символи са откривани и в други плочки. Така, те са били определени като подпис на марка, разказа още Ангелова.

Книга събира най-добрите бизнес стратегии за фрийлансъри

Юридическото обяснение на подписа даде адвокат Светозар Арнаудов. “Човек може да има подпис от момента, в който започва да пише. Но юридически подписът е необходим когато волеизявлението на лицето има стойност. Това става когато лицата са непълнолетни или на 14-годишна възраст”, поясни адвокат Арнаудов. 

Подписът може да съдържа инициали като име, буква или личен символ. “Това е начин на себеизразяване. Подписът трябва да е максимално близо до характера на човека”, каза още Елисавета Ангелова. 

Няма обаче законови изисквания подписът да съдържа определени елементи, като инициалите, например, поясни адвокат Арнаудов. “Трябва обаче да има повече характерни елементи като височината на буквите и символите”, допълни той.

Целия разговор по темата гледайте във видеото.

Не пропускайте "Социална мрежа"  всеки делничен ден от 15:20 ч.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала й във Vbox7.