Сред тях са статуи на повече от 1000 години

Съединените щати ще върнат на Камбоджа 30 откраднати антики, сред които бронзови и каменни статуи на будистки и хиндуистки божества, изсечени преди повече от 1000 години. Това заявиха на пресконференция в понеделник американски служители, съобщи Ройтерс.

Археологическите обекти в страната - включително Кох Кер, столица на древната кхмерска империя - претърпяха множество грабежи по време на гражданските конфликти между 60-те и 90-те години на миналия век. Оттогава правителството на Камбоджа се опитва да си върне откраднатите антики, продавани на международния пазар.

Мъж проникна в музей в САЩ, съсипа артефакти за милиони

Деймиън Уилямс, висш федерален прокурор в Манхатън, заяви, че някои от вече върнатите артефакти са били продадени на западни купувачи от Дъглас Лачфорд - дилър от Банкок, който е създал фалшиви документи, с които да прикрие, че старинните предмети са били откраднати и укрити.

По думите на Уилямс антиките, включително статуя от 10-ти век, изобразяваща хиндуисткия бог на войната Сканда, яздещ паун, са били доброволно предадени от американските музеи и частни колекционери, след като прокуратурата е подала искове за конфискация.

Щети и унищожени артефакти след наводнението в Архитектурния музей в Плиска

„Тези статуи и артефакти, чиято възраст варира от бронзовата епоха до 12-ти век, са  изключителна културна ценност за камбоджанския народ“, каза Уилямс на церемония в Манхатън, на която официално бе обявено връщането на антиките. Те ще бъдат изложени в Националния музей на Камбоджа в Пном Пен.

 През 2021 година окръжната прокуратура в Манхатън е върнала 27 ограбени артефакти  на Камбоджа.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.