Обявени са и препоръките за съвместно честване на общи личности от Средновековието – Св. Кирил и Методи, Св. Климент, Сверти Наум и цар Самуил

Македонският екип в Двустранната мултидисциплинарна комисия по исторически и образователни въпроси с България проведе брифинг в сградата на Министерството на външните работи в Скопие, на който обяви приетите решения на Комисията за съвместни чествания и препоръките за подобряване на учебниците по история за шести клас в Северна Македония и за пети клас в България..

„Обявени са препоръки, приети от Комисията в течение на нейната работа през последните 4 години. Те се отнасят до 5 препоръки от македонска страна за учебниците за 5 клас в България и също толкова български препоръки за македонските учебници за 6-ти клас – отнасящи се до античния период“, каза съпредседателят на Комисията Драги Георгиев.

Вижте пълния текст на проекта за протокол между РСМ и България

Обявени са и препоръките за съвместно честване на общи личности от Средновековието – Св. Кирил и Методи, Св. Климент, Сверти Наум и цар Самуил.

„Става дума за текстове, с които препоръчваме на двете правителства определени годишнини или юбилеи да се честват заедно“, каза той.

Въпросните препоръки трябва да бъдат приети от правителствата и след това да се пристъпи към пренаписване на бъдещите учебници и до въвеждане на честванията с помощта на съответните институции.

„Препоръките се основават на структурни неуточнености, на фактологически грешки, на историческата география относно това как са представени определени райони географски в учебниците. Те не засягат въпросите за идентичността“, допълни Георгиев.

ЕС приветства решението на парламента в Скопие за утвърждаване на преговорната рамка

По думите му това са решения, които са взети на заседание на Комисията през 2019 година и се обявяват сега съгласно подписаният двустранен протокол.

Относно сроковете за постигане на резултати от разискваните в момента от Комисията въпроси, Георгиев заяви, че в протокола няма точка за определени срокове, в които трябва да бъде завършена работата.

„Докато двете страни не утвърдят, че е постигнат резултат относно академичните принципи и последните проучвания, ние няма да излезем с готови препоръки“, заключи Георгиев. „Очаква ни тежък, труден период по бъдещите дискусии. Комисията работи по преодоляване на проблемите, предизвикващи омраза у младото поколение и напрежение в отношенията между двете страни“.

Досега са проведени 13 заседания на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси.

И от двете страни е декларирано желание за интензифициране на нейната работа с най-малко 8-10 заседания годишно, както и необходимостта от конкретни резултати базирани на "автентични и основани на доказателства исторически извори, научно тълкуване на историческите събития".

Освен историческите теми и промяната на Конституцията за включване на българите в нея, в двустранния протокол фигурират и всички останали важни елементи от Рамковата позиция на България от 2019 г. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БГНЕС