Разходи за странични покупки хората все по-рядко предвиждат

С 16 процента скачат доходите ни през второто тримесечие на 2022 г. в сравнение със същия пвериод напредходната 2021 г. Но оптимизмът е дотук, защото скокът при разходите е по-голям  - с 18%. Това показват данните на Националния статистически институт. Как се справяме в тази икономическа реалност, и за какво харчим най-много. 

Скоростта, с която се вдигат разходите плаши всяко домакинство – защото бюджетът все по-трудно покрива ежедневните нужди. Потреблението на повечето основни хранителни продукти средно на лице от домакинство намалява през второто тримесечие на 2022 г. в сравнение със същия период на предходната година.

И въпреки това - най-много се харчи за най-неотложното – храната. 

НСИ: Разходите ни за май-юни са скочили със 17.8% спрямо 2021 г.

"Aз взимам 467 лева и половината отива за лекарства, половината за храна", споделя пенсионер.

Разходи за странични покупки хората все по-рядко предвиждат. Разчитат почти изцяло на това което имат и се стараят да го съхраняват. 

16-процентовият скок на доходите е недостатъчен на фона повишаващите се цени. Сметката е невъзможна най-вече за пенсионерите, защото при тях страничният доход често е невъзможен.

Според данните на НСИ у нас най-голямо е намалението в потреблението на хляб и тестени изделия - от 19.6 на 18.9 кг.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.