Какво ще се случи на практика

Вече е ясно - преизчисление на фактурите на „Топлофикация София” ще има. Причината - не навсякъде е предвидено че от 1 юли е в сила 9% ДДС за топлинната енергия. Какво очакваме да се случи на практика?

При вариант 1 „Топлофикация” трябва да ни върне пари - ДДС остава 20% и ни връщат сумите спрямо това, нищо не се преизчислява.

„Топлофикация София“ обясни схемата за преизчисление на част от сметките

При вариант 2 имаме да доплащаме за отоплителния сезон. Ако фактурата е изпратена преди 9 юли - сумите остават каквито са. Ако обаче е след 9 юли - ще се направи преизчисление и така абонатът ще плати по-ниско ДДС.

Това, обаче, може да доведе до следния проблем - абонати с еднакви суми за доплащане на финала всъщност да платят различни суми. Например: Ако абонат дължи 100 лева без ДДС на „Топлофикация”, всичко ще зависи от датата на фактурата. Ако е издадена преди 9 юли, се добавят 20% и човекът дължи 120 лева. Ако обаче топлинният му счетоводител е изпратил фактурата след 9 юли, ДДС-то е 9% и човекът от нашия пример ще дължи 109 лева. Или с 11 лева по-малко.

Георгиев: Сметките на хората до 1 януари няма да скочат

Решението за промяната на сметките дойде след консултации и с финансовото министерство как да се тълкува и приложи различната ставка на ДДС за топлоенергията. „Корекцията, която се налага да направим, следвайки указанията на МФ, касае само разликата между прогнозно начислената топлинна енергия и реално потребената топлинна енергия от клиентите. И то фактурирани след 9 юли тази година”, обясни Вирджиния Калчева от „Топлофикация София”. 

От енергийния регулатор предупредиха, че са готови да се намесят, ако „Топлофикация София” не сметне правилно дължимия данък. „Такава проверка в момента тече, не от КЕВР. Ако тя не даде нужния резултат, Комисията ще се намеси със сигурност, но считам, че вече има ясна заявка, че ще бъдат коригирани сметките на потребителите на парно отопление в София”, подчерта председателят на КЕВР Иван Иванов.

Фандъкова: Някои сметки за парно на софиянци ще бъдат преизчислени

По данни на от големите топлинни счетоводители повечето изравнителни фактури са издадени след 9 юли. Така че няма да има много случаи на клиенти, които да доплащат при по-високото ДДС. Извън този казус, продължават да постъпват възражения срещу изравнителните сметки. А най-честите причини са нередовни водомери, съмнения за високи сметки и неправилно отчетен уред.

Срокът, в който фирмите трябва да разгледат жалбата, е 30 дни. Жалба обаче Емил Петров не смята да подава, а директно да се обърне към съда. Причината – изненадали го с фактура за задължения в размер на 370 и лихва 152 лв. И то не за изминалия отоплителен сезон, а още за 2016 година. „Как така ми пишат лихви за нещо, което не са ми дали като фактура и досега не съм имал стари задължения за плащане. Общо 520 лв. трябва да платя ей така от въздуха”, каза той.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.