Според Светлин Тачев от "Галъп" проблемът в България е, че всяка партия показва грешките на старото управление

В България има един такъв проблем, че всяка партия показва грешките на старото управление и прехвърля вината на предишните властимащи. От чисто експертно спорът за доставките на газ премина на политическо ниво. Това заяви в предаването „Денят на живо” политологът от „Галъп” Светлин Тачев.

„И предишните три избора през миналата година минаха под знака на това „какво са направили предишните и как ние можем да сме алтернативата и да го променим”. Сега обаче ГЕРБ попадна в ситуация, в която може да казва „ето какво направиха те – изберете нас”.

По думите му политическата криза в момента се случва на фона на недостига на газ в цяла Европа. „Енергийната криза също е част от цялата битка по оста Изток-Запад. Това е криза, при която, ако не се намери алтернатива, защото специално за България в предизборна обстановка – всичко, което се случва, се политизира. Тоест от чисто експертно спорът премина на политическо ниво. Специално за мен е ясно, че от „Газпром’” газ няма да видим. Поне така беше съобщено. Но трябва да се търси алтернатива, защото навлязохме в есенните месеци”, подчерта той.

Според Тачев отдавна самото приказване за национален интерес се прокарва по оста Изток-Запад. „При споровете за газа говорим по-скоро за противопоставяне, отколкото за национални интереси”.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.