Тя даде съвместна пресконференция със Зеленски

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен поздрави днес Украйна за постигнатите в последно време успехи във войната с Русия. Тя даде съвместна пресконференция с украинския президент Володимир Зеленски в Киев, предаде ДПА.

„Зная, че е необходима консолидация на усилията, но все пак съм впечатлена да видя смелостта на украинските въоръжени сили. Техните успехи повдигат духа, бих казала, не само на украинския народ, но също и на всичките ви приятели”, каза тя.

Снимка: БГНЕС

„Процесът за присъединяване към Европейския съюз е в пълен ход. Впечатлена съм да видя скоростта, решимостта и прецизността, с която напредваме”, каза председателката на Европейската комисия.

Фон дер Лайен, която пристигна в Киев вчера за среща със Зеленски, добави, че Европейският съюз трябва да направи всичко по силите си, за да гарантира, че ще има „повече бизнес и повече приходи” за Украйна. Тя каза, че ЕС ще предостави на Киев 100 млн. евро за възстановяване на училищата в страната.

Зеленски каза на пресконференцията, че системите за противовъздушна отбрана са приоритет за страната му в опитите ѝ да защити градовете си от руски въздушни удари.

Снимка: БГНЕС

Той добави, че все още не е получил положителен отговор от страна на Израел за възможна доставка на системи за противовъздушна отбрана. Зеленски каза, че подобни системи, обещани по-рано от Германия и САЩ, все още не са пристигнали в Украйна.

Друг приоритет за Украйна е интеграцията в единния пазар на ЕС, където стоките, услугите и капиталите могат да се движат свободно между държавите, каза още украинският президент.

„Приоритетен въпрос за нас е интеграцията на Украйна в единния пазар на ЕС, тъй като сме поели по пътя към получаване на статут на държава членка на ЕС”, допълни Зеленски.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА