Лекари разясняват какви са симптомите

Със застудяването на времето, концентрацията на тичинковия прашец, който е основен причинител на сезонната хрема, започва да намалява. Но идва времето на алергиите, които могат да се отключат от домашния прах, домашните любимци, микрокърлежа и фунгите.

„Те са нещо, което отглеждаме в домовете си, благодарение на добрата топлоизолация, която се прави в жилищата. Всеки цветен растеж, който всички сме виждали - оцветяването по тавана и стените в жълто-зелено, тъмнолилаво до черно. Реално погледнато, това са едни живеещи с нас микроорганизми, които са се приспособили към това да се хранят с абсолютно всичко около нас, като органична материя”, обясни в студиото на „Социална мрежа” алергологът д-р Диана Христова.

Тя напомни, че навсякъде, където има органична материя, достатъчно количество влага и определена температура, виреят микроорганизми, предизвикващи алергии. Кухните, баните и старите мебели са най-благоприятните места за растежа на въпросните микроорганизми.

„Визитната картичка на всяка една алергия е, че тя прилича на настинка. Може да бъде причина и за персистираща във времето хронична кашлица, обостряща се при определени обстоятелства и засилваща се в легнало положение”, коментира още д-р Диана Христова.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.