В социалните мрежи се появиха видеа с драматични сцени на разплакани семейства

Два дни, след като Владимир Путин нареди частична мобилизация на населението за войната в Украйна, в социалните мрежи се появиха видеоклипове с драматични сцени на разплакани семейства. На кадрите се виждат мъже, които се сбогуват с роднини и близки пред центровете за мобилизация. 

СЛЕД МОБИЛИЗАЦИЯТА: Москва обяви, че 10 хиляди души са се явили доброволно

В социалната мрежа Telegram се споделят случаи и на мобилизирани студенти, както и на военни, които причакват младежи с призовки пред изходите на метрото. Продължава и засилената емиграция. Опашката от автомобили за излизане към Грузия достигна 8 километра. Финландия също отчита засилен трафик от Русия. А опашка на бягащи се образува дори на границата с Монголия. Историята на един от руснаците, които преминаха границата на Грузия днес - разказва Лилия Мустакова.

Никита Курюмов е на 24 години от Росто̀в на Дон. Когато се свързваме с него, той се намира на около сто метра от границата на Русия с Грузия, след 14 часа път.

„Не искам да ходя да се бия за Путин. Не искам да умра за него. Никой не знае какво ще се случи утре. Кой ще дойде в дома му. Всичките ми приятели искат да се махнат”, споделя мъжът.  

Никита се притеснява, че във всеки един момент може да бъде извикан на фронта.

„Всеки мъж от 18 до 50 години може да е част от армията. Всеки, без сериозни здравословни проблеми, може да бъде извикан. И не можеш да откажеш. Имах работа, имам семейство. Наистина харесвах живота си, но сега трябваше да го оставя и да бягам”, допълни мъжът.

Никита се надява някой ден да се върне у дома, но не и преди да се промени правителството. Дотогава ще остане в Грузия, където приятелите му ще му помогнат да се адаптира.

„Наистина обичам родината си, защото е прекрасна, но се управлява от лоши хора. Много лоши хора”, заключи  той.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.