Специалистът обясни може ли да спрем болките в ставите и как

„Артритът е възпалително ставно заболяване, което е с автоимунен характер и се среща доста по-рядко сред общата популация в една страна. Докато артрозната болест е дегенеративно състояние, при което възпалителният компонент е много по-слабо изразен, но е масовата патология”. Това каза проф. Румен Стоилов, един от най-изтъкнатите специалисти в България в областта на ставните заболявания, в студиото на предаването „Пулс” по NOVA NEWS.

Професорът обясни, че с възрастта се увеличава честотата на артрозната болест. „От значение за нея е генетичното предразположение. Друга причина може да бъде неправилната стойка и неправилното претоварване. Всички възпалителни ставни заболявания могат да доведат до вторична  остеоартроза. Най.често се засягат носещите стави. Шиповете са доста често срещано явление. Най-често има локална болка в засегната става или сегмент на гръбнака”.

Относно артритите, проф.Стоилов каза, че те са тежки и инвалидизиращи заболявания. „Те са автоимунни прогресивни заболявания. Правилното лечение има огромен медицински и социален ефект. Вече можем да лекуваме пациенти изключително успешно. Най-големият проблем е, че закъснява диагностиката на артритите. Вече има критерии за ранна диагноза. Можем да стигнем до 70% ремисия или до пълно излекуване. Ако има болка, отток, скованост, които не са резултат на травма, трябва да се търси специалист ревматолог”.

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.