Хората недоволстват, че то ще струва на бюджета над 11 милиона долара

Десетки хиляди излязоха на протест по улиците на Токио в деня, в който Япония погребва бившия си премиер Шиндзо Абе. Недоволството е за цената на погребението. Абе беше застрелян през юли, по време на предизборен митинг.

Хиляди японци изпратиха Шиндзо Абе в последния му път

Снимка: БГНЕС

Япония изпрати Шиндзо Абе разделена. Някои се сбогуваха с поклон. А други – с протести.

Недоволството се отприщи от решението бившият министър-председател да бъде изпратен с държавни почести, което струва на бюджета над 11 милиона долара.

„Протестирам! Спрете държавническото погребение”, поиска Сугихара.

Обикновено, тази чест се отдава само на членове на императорското семейство. Правителството реши да направи изключение, защото Абе е най-дълго служилият премиер на страната.

Убиецът на Шиндзо Абе се готвел да убие друг, но променил решението си

Снимка: БГНЕС

„Дойдох рано, но въпреки това вече имаше много хора. Знам, че това погребение предизвика разнопосочни реакции и мнозина са против. Но днес много хора дойдоха тук да изкажат съболезнованията си”, коментира Йошико Койима.

За да изпратят Абе в последния му път, в страната на изгряващото слънце пристигнаха редица държавни ръководители, сред които американският вицепрезидент Камала Харис и индийският премиер Нарендра Моди.

Облечена в черно кимоно, вдовицата на бившия премиер предаде урната с тленните останки на съпруга си на настоящия министър- председател– Фумио Кишида.

Погребението на Шиндзо Абе предизвика полярни реакции, както и управлението му приживе. Смъртта му през юли беше последвана от редица разкрития за близки връзки на неговата партия с църквата на Мун, която е определяна като култ.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.