Повечето хора предпочитат да спят настрани

След 50-годишни изследвания известният изследовател на съня от Станфордския университет Уилям Демент твърди, че единственото солидно обяснение, което знае за това защо спим, е "защото ни се спи".

Въпреки че сънят може да бъде, както се изразява един изследовател, "единственото важно поведение, което си търси функция", той очевидно има значение за нашето здраве и благополучие.

Повечето хора предпочитат да спят настрани. Това е добре, тъй като тези, които лежат по гръб, по-често имат лош сън или затруднения с дишането през нощта.

Как да заспиваме по-лесно в жегите

В повечето случаи сме склонни да се движим доста през нощта. Едно проучване, проведено сред 664 спящи, установява, че участниците прекарват средно около 54% от времето си в леглото, като спят настрани, около 37% - по гръб и около 7% - по корем.

Мъжете обикновено са най-неспокойни, с повече смени на позициите.

По време на сън тялото ви следи за всяка болка или дискомфорт и съответно ще коригира позицията си.

Ако установите, че не можете да се движите, защото партньорът ви (или кучето) заема твърде много място в леглото, помислете за смяна на страните или за по-голямо легло.

Удобството е от ключово значение. За съжаление няма качествени изследвания, които да дават ясни доказателства за "оптимална позиция за сън". Възрастта, теглото, околната среда, дейностите - всички те играят роля за това коя позиция за сън е най-подходяща за вашето тяло.

Установено е, че липсата на опора за главата и врата по време на сън оказва сериозно влияние върху гръбначния стълб и причинява проблеми с мускулите като болки във врата, раменете и скованост.

Пет съвета за добър сън

Според учените материалът на възглавницата не изглежда да влияе на гръбначния стълб. Вместо това от значение са формата и височината. Възглавницата с U-образна форма може да ви помогне за по-дълъг сън. Възглавницата с форма на ролка може да намали сутрешната болка.

За съжаление науката не ни е дала отговор на въпроса кой е оптималният матрак. Тъй като всеки спи по различен начин, това би било трудно да се сравни в дългосрочен план.

Въпреки това има лоши матраци. Ако леглото ви е провиснало, загубило е твърдостта си, има шумни пружини или има явни признаци на износване, помислете за смяна на матрака.

За оптимален сън настройте по-ниска стайна температура. Идеалната температура за сън е 18,3 °C (в диапазона 15-19 °C); по-високите температури могат да повлияят на неблагоприятно на съня.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БГНЕС