Случаят със смъртта на Махса Амини предизвика вълна от протести

Водещи френски актриси, сред които Жулиет Бинош и Изабел Юпер, отрязаха кичури от косите си в знак на солидарност с протестите заради смъртта на иранката Махса Амини, предаде "Ройтерс".

Амини беше арестувана на 13 септември в Техеран от иранската нравствена полиция за "неподходящо облекло", а три дни по-късно почина в болница. Случаят предизвика вълна от протести, при които според правозащитници са загинали над 130 души.

"За свободата", каза Бинош, докато режеше кичур от косата си пред камерата.

В протеста се включиха още френски актриси и певици, сред които Марион Котияр и Изабел Аджани, предава БТА. 

"Махса Амини беше малтретирана от нравствената полиция до смърт. Всичко, в което беше обвинена тя, бе, че е носила забрадката си по неподходящ начин. Тя е мъртва поради това, че са се показвали няколко кичура от косата й", гласеше текст във видеоклип в Инстаграм, публикуван от акаунта soutienfemmesiran (Подкрепа за жените в Иран).

Публикацията беше широко споделяна в социалните медии, включително Фейсбук и Туитър.

Снощи шведската евродепутатка Абир ал Сахани отряза от косата си в знак на солидарност с жените в Иран. Тя направи това по време на реч в Европейския парламент в Страсбург.

"Докато Иран не стане свободен, нашият гняв ще бъде по-силен от потисниците. Докато иранките не станат свободни, ще бъдем до вас", каза Сахани, която е родена в Ирак. После взе ножица и отряза от косата си, заявявайки на кюрдски "жена, живот, свобода".

Смъртта на Амини доведе до най-големите размирици в Иран от години. Извън страната също бяха организирани демонстрации в знак на солидарност с иранските протестиращи, включително в градове като Лондон, Париж, Рим и Мадрид.

Косите си отряза пред Европейския парламент и шведската евродепутатка, родена в Ирак, Абир Ал-Сахлани

Видео: Ройтерс

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.