Сомелиерът на зехтин Анна Петкова разказа за маслиновото масло в предаването "Социална мрежа"
Сомелиерът на зехтин Анна Петкова разказа за маслиновото масло в предаването "Социална мрежа". Петкова започва да изследва маслиновото масло преди пет години.
„Сомелиерът на зехтин е човек, който на първо място много обича храната и също така зехтина. Специалист е във вкусовете и ароматите., които различните сортове маслини притежават. И затова сомелиерът знае как да съчетава различните сортове и стилове зехтин с различна храна”, разказа Анна Петкова.
Изучените сортове зехтин са 1275.
„Те са разпространени из цялото средиземноморие. 23 са страните, които мият бреговете си от средиземно море. И всяка една от тях има специфични сортове. Те се обуславят от климата и могат да бъдат много различни”, допълва Анна Петкова.
Зехтинът е чист сок от маслина. Около 97, 98 % е мазнина. Останалите 2, 3 % са уникални, защото това са известните полифеноли, които имат антиоксидантно действие.
Повече гледайте във видеото.
Новините на NOVA - вече в Instagram, Twitter, Telegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.
Редактор: Вероника Димитрова