Те просто са били повредени, допълни той

 

„Направихме анализ заедно с експерти на ЦИК и установихме, че никой никъде не се е опитвал да прави каквото и да е било въздействие върху машините. Просто са били повредени", това каза в студиото на „Твоят ден” по NOVA NEWS изпълнителния директор на „Сиела Норма”  Веселин Тодоров.  Той поясни, че няма опити да бъде вкарана заразена флашка, а просто е имало дефект на някои от битовете.

Практически е невъзможно машината за гласуване да бъде хакната, тъй като има ключ, с който машината се пази от опити да бъде вкаран друг код в нея, освен софтуер подписан с този ключ, обясни Тодоров.

Ако някой друг има достъп до машините за гласуване той не може да промени софтуера, тъй като има системи за защита, каза той. Флашка  заразена с вирус също не може да повлияе, допълни Тодоров.

Благовест Кирилов: Спад при недействителните бюлетини и купения вот заради машините

Законопроектът за изборното законодателство на бившия министър на електронното управление Божидар Божанов може да направи системата по-прозрачна, подчерта Тодоров. По думите му Божанов се възползва от възможността да се направи изходния кода на програмата, прегледал е заедно с екперти най-вече ключовите моменти свързани със сигурността. Божанов е разгледал сегментите изключително компетентно, смята той.

Не е вярно, че Германия е забранила машините за гласуване, заяви изпълнителния директор. В САЩ се гласува с машини, а в Европа са „по-изостанали”, добави той.

Той подкрепя искането за промяна в изборното законодателство, а именно представители на парламентарните политически сили да имат достъп до софтуера и изходния код. Това трябва да се случва в контролирана среда, допълни Тодоров.

Изпълнителният директор на "Сиела Норма" смята, че законопроектът на „Възраждане” е много добър.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.