България може да загуби сериозното си въоръжение и без да е във война, каза той

Решението за изпращане на оръжие за Украйна има две страни: морална позиция, позиция на съюзници, но и плановете за осъвременяване на българските въоръжени сили. Това заяви бившият депутат от ИТН Димитър Гърдев в студиото на „Твоят ден” по NOVA NEWS.

България може да загуби сериозното си въоръжение без да е във война, заяви той. „Гърция обяви решение да изпрати 40 бойни машини на пехотата като те бъдат заменени с адекватни системи по натовски образец. Но тези бронетранспортьори, които трябваше да получат от Германия, се оказаха с оръжейна система, за която не се произвеждат боеприпаси. Затова Гърция стопира сделката и прехвърли само 10 такива бойни машини. Полша изпрати около 100 танка система Т-72 като трябваше да получи "Леопард 2" от Германия, но се оказа че наличностите не са толкова големи и те започнаха да купуват от Южна Корея”, обясни той.

Екатерина Захариева: Решението за Украйна е закъсняло

България е принудена да се превъоръжи, защото през март Русия вкара страната ни в списъка с неприятелските държави, с което се и прекратява доставка на бойна техника и части, допълни той.

Силите и възможностите на българския промишлен комплекс в стандарта, който се използва от украинските въоръжени сили, е основно в снаряди, минохвъргачки, реактивни системи за залпов огън, противотанкови средства, управляеми ракети и снаряди за авиацията, обясни бившия депутат. По думите му нашите мощности са едни от най-големите в Централна и Източна Европа, но за тежките системи – танкове, артилерийски системи и авиация, в България е необходимо да започне програмата за превъоръжаване.

НС РЕШИ: Изпращаме военна помощ за Украйна

Според Гърдев страната ни е закъсняла с въвеждането на "Грипен" в авиацията си. Този тип самолети трябвало да бъдат още в първата ескадрила, за да започне обучението на пилотите и техническия състав. „Да се въвежда самолет временно, а после да получим 16 машини F-16 е изразходване на енергия и време”, допълни той.

Нужни са бързи решения, подплатени финансово и обосновани с логистика и технически състав, а военните резерви трябва да бъдат по-големи, отколкото е предвидено, каза Гърдев.

На въпрос са годността на бомбоубежищата у нас той заяви, че те трябва да бъдат скоростно обновени и да се предвидят средства за поддържане живота на хората в тях в случай на необходимост.

Българската армия е малка и недобре въоръжена, а войната в Украйна постави въпроса за нашите мобилизационни възможности, каза още Гърдев. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.