И този турнир не подмина войната в Украйна, протестите в Иран и забраната на ЛГБТИ обществото по света

Поглед  към Световното първенство по футбол в Катар, но през призмата на политиката.  И този турнир не подмина войната в Украйна, протестите в Иран и забраната на ЛГБТИ обществото по света.

СНИМКИ ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА ВИЖТЕ ТУК

На фона на продължаващите с месеци протести в страната срещу режима на аятоласите, които отнеха стотици животи, футболистите на Иран не останаха безучастни. 

Преди срещата с Англия, футболистите запазиха пълно мълчание по време на химна на Иран. А още през септември в мач срещу Сенегал, иранските играчи целенасочено покриха знамената на фланелките си с черни якета.

“Те знаят, като се върнат, какво следва. Освен това имат и роднини. Тоталитарните режими точно това правят - така страхуват хората и ги държат в зависимост, някои от тях с чисто физическо заплашване. И по този начин ги превръщат в заложници. Но тези момчета, в този отбор явно са готови да поемат риска” , заяви международният анализатор Любомир Стефанов. 

В интервю преди мача, капитанът на отбора Ехсан Хаджсафи започна с думите “в името на бога на дъгите” - думи, които според “Гардиън” се приписват на 10-годишния Киан Пирфалк, убит от иранските сили за сигурност по време на протестите.

“Трябва да приемем, че ситуацията в страната ни не е добра и нашите хора не са щастливи. Ние сме тук, но това не означава, че не трябва да бъдем техния глас или че не трябва да появим уважение. Това, което ние имаме, е тяхно”, подчерта капитанът на националния отбор по футбол на Иран Ехсан Хаджсафи.

Кой е Ганим - мъжът без крака, „откраднал” шоуто в Катар (СНИМКИ)

Мнозина поискаха изключването на Иран от първенството преди турнира. Това, обаче, не се случи, а ФИФА запази мълчание. Не беше такъв случая с предишния домакин Русия, която бе изхвърлена от списъка само дни след началото на войната в Украйна. Това не спира феновете в Москва да се насладят на футболните емоции.

“Интересът не се повлия. Най-важното за нас е да гледаме интересен мач с всякакъв отбор, не само нашия. Разбира се, жалко е, че отборът ни не участва”, посочи Борис, футболен фен. 

“Ако не ни беше разрешено да участваме по спортни причини - добре. Но този път е заради политически игри. Не се интересувам от такова първенство. Няма да гледам”, подчерта и футболният фен Глеб. 

СВЕТЪТ Е ФУТБОЛ: Откриха 22-ото Световно първенство по футбол в Катар (СНИМКИ)

Предупреждението на ФИФА, че политически символи, като ленти с надпис “Една любов” в подкрепа на ЛГБТИ общността, ще се санкционират с жълт картон, не беше прието топло. 

“Нали всички трябва да са равни? Спортът е едно от тези неща, които изравнява хората", категоричен е международният анализатор Любомир Стефанов

Стана ясно, че ФИФА е наредила и на Белгия да смени резервния си екип. Причината - от вътрешната страна на фланелките е извезана думата “любов” - символ в подкрепа на ЛГБТИ общността. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.