Актьорът и икона на бойните изкуства внезапно почина на 20 юли 1973 г. в Хонконг

Изминаха почти 50 години от смъртта на Брус Лий. Актьорът и икона на бойните изкуства внезапно почина на 20 юли 1973 г. в Хонконг, като властите по това време решиха, че причината е мозъчен оток - мозъчен оток, сред много спекулации.

Нова изследователска статия обаче предполага, че смъртта на Лий е причинена от „неспособността на бъбреците му да отделят излишната вода“.

Проучването, проведено от група бъбречни специалисти в Испания, е публикувано в изданието от декември 2022 г. на Clinical Kidney Journal.

Авторите твърдят, че Лий, който е бил на 32 години при смъртта си, е притежавал „множество рискови фактори за хипонатриемия“, което означава необичайно ниска концентрация на натрий в кръвта, цитирайки „хроничния прием на течности“ на актьора, употребата на марихуана (която увеличава жаждата) и други фактори, които може да са попречили на функцията на бъбреците му, като например лекарства, отпускани с рецепта, прием на алкохол и наранявания на органа. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.