Все повече хора на Стария континент живеят с вируса, без да биват диагностицирани

Доклад на Световната здравна организация предупреждава за увеличаване на броя на случаите на ХИВ в Европа, предаде ДПА. Все повече хора в Европа живеят с вируса, без да биват диагностицирани. Според СЗО стигматизирането на вируса, който причинява болестта СПИН, продължава.

Новите данни показват, че от 2018 г. до 2021 г. заразените с ХИВ европейци са повече от диагностицираните. Прессъобщението на СЗО идва в навечерието на 1 декември, когато се отбелязва Световният ден за борба със СПИН. Европейският регион обхваща повече от 50 държави, сред които Русия, Украйна, Турция. В Европейската икономическа зона, в която са страните от ЕС и Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, са докладвани малко повече диагностицирани, отколкото инфектирани през последното десетилетие. Това предполага, че неустановените случаи в тези държави намаляват. Все пак 12,5% от случаите на ХИВ в Европейската икономическа зона остават недиагностицирани, според доклада на СЗО.

СЗО предупреди за глобална заплаха от морбили

"Всички би трябвало да бъдат обезпокоени от данните за тестване на ХИВ", каза регионалният директор на СЗО за Европа Ханс Клуге. Според него продължаващото стигматизиране на ХИВ предизвиква отказ от тестване. Според СЗО услугите, свързани с диагностиката и лечението на СПИН, трябва да бъдат по-достъпни. 

Андреа Амон, директор на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията, уточни, че тестовете за ХИВ са ключови, тъй като късното диагностициране увеличава вероятността от тежко протичане на болестта и смърт. Нелекуваните носители на вируса могат да заразят своите сексуални партньори.

През 2021 г. в 46 от 53 държави в Европа броят на ХИВ позитивните е нараствал с 300 нови случая на ден, сочат данните на СЗО. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА