С текст за урина може да може да се установи дали човек има ранен стадий на болестта

Проучване показва, че с помощта на тест за урина може да се установи дали човек има ранен стадий на Алцхаймер, съобщава „The News International“, това предаде БГНЕС.

Данните показват, че нивата на мравчена киселина в урината могат да се използват за идентифициране на заболяването. В проучването са участвали 574-те доброволци. Те са били разделени на пет групи в зависимост от когнитивните им способности. Някои от тях са имали нормално мислене, други са преживявали когнитивен спад, а трети са имали сериозни увреждания. Четвъртата група е била с "леко когнитивно нарушение", а петата - с хора, които са имали неврологично заболяване. Резултатите от теста показват, че хората с когнитивни проблеми имат по-високи нива на мравчена киселина в урината си. И в четвърта, и в пета група се забелязват по-високи нива на веществото. Киселината се произвежда нормално в организма, но при високи нива в мозъка тя може да създаде струпвания на вредни протеини.

Ново лекарство срещу Алцхаймер - с обнадеждаващи резултати

"Това е вълнуващо откритие, тъй като предлага потенциален нов начин за откриване на болестта на Алцхаймер, който е по-малко инвазивен от сегашните методи за диагностициране на болестта", казва Сиан Грегъри, ръководител на изследователската информация в Дружеството на Алцхаймер. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.