„Малки са обаче шансовете да състави работещ кабинет”, смята той

Потребността да се издигат качествени хора, извън непосредствената сфера на политиката, е породена от това, че българската политическа класа е доста сериозно изхабена. Така в „Денят на живо” политологът доц. Огнян Минчев коментира избора на проф. Николай Габровски за кандидат-премиер от ГЕРБ с първия мандат.

„Номинирането на хора извън политиката говори за това, че все пак е много трудно да влезеш в българската политика и да се съхраниш като качества, престиж и човешки авторитет”, добави той.

Според политолога проф. Габровски като лична психологическа позиция е добре подготвен за предложението да стане премиер. „Това е възможно най-добрата личностна кандидатура. В България като проф. Габровски са много малко хората, които биха могли да внесат личен авторитет на тази позиция”, е мнението му.

Доц. Минчев обаче смята, че политическото наследство, с което проф. Габровски доброволно се е натоварил, е тежко. „Създаването на правителство в тази поляризирана и фрагментирана политическа ситуация е изключително трудно и малко вероятно”, подчерта политологът.

Относно шансовете на проф. Габровски да състави работещ кабинет, доц. Минчев каза: „Малки са шансовете. Ако той успее, личностният му потенциал е добър, за да се опита да постигне такъв резултат”.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.