Руските въздушни удари сериозно повредиха енергийната мрежа

Русия е изстреляла повече от 1000 ракети срещу украинска енергийна инфраструктура, заяви  главният изпълнителен директор на енергийния оператор в страната. Според Кудрицки системата все още работи, въпреки че е претърпяла значителни щети. 

Осем вълни от руски въздушни удари срещу критична инфраструктура сериозно повредиха енергийната мрежа и доведоха до извънредна ситуация и спиране на тока в цялата страна. Според експертите това е най-големият удар срещу енергийна мрежа, който човечеството някога е виждало. 

Междувременно кметът на Киев предупреди за възможен апокалиптичен сценарий тази зима, ако руските въздушни удари продължат, но призовава да не се изпада в паника.

"Киев може да загуби електрозахранването, водоснабдяването и топлоподаването си. Възможно е да настъпи апокалипсис като в страшните холивудски филми, когато в домовете няма да може да се живее заради ниските температури. Но ние се борим и правим всичко възможно, за да не се случи това. Няма да се предадем! Нуждаем се от промишлени топлинни вентилатори и от генератори. Нуждаем се от помощ в много области, за да преминем през тази трудна зима, най-трудното време след обявяването на независимостта ни", каза кметът на Киев Виталий Кличко.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.