Това каза в ефира на “Здравей, България” служебният министър на отбраната

“Доводите, които излагат, нямат нищо общо с показателите, свързани с приемането ни в Шенген. Не може непрекъснато да се сменят критериите. Не може да се иска Доклад по механизма за сътрудничество и проверка, при условие че той е отпаднал от ЕК. Странно е това поведение”. Това каза в ефира на “Здравей, България” служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

“Странно е да се говори, че България няма върховенство на закона и има корупция, а в същото време най-големият инвеститор у нас е Нидерландия”, допълни военният министър и заяви категорично, че страната ни трябва да следва своя интерес. 

“Ако започнем да разделяме границите на Европа, за каква солидарност говорим?”, попита той. 

ОКОНЧАТЕЛНО: Отхвърлиха приемането на България в Шенген

Стоянов коментира и военната подкрепа за Украйна, която предоставя страната ни. “Това, което даваме, е в приоритетите на Украинската страна - не е нито C-300, нито самолети МиГ-29 и Су-25”, заяви той и увери, че България защитава и своето небе, като използва именно МиГ-29.

За това кога България може да очаква първите два самолета F-16, Стоянов потвърди, че това ще се случи през 2025 г. “Производството на първите два български самолета е започнало. Те ще бъдат произведени през февруари 2024 г, но ще ни бъдат предоставени през 2025 г. Дори това да се случи по-рано, ние няма да бъдем готови с инфраструктурата, която беше неимоверно забавена. Още сме в начален етап”, обясни той. 

След материал на Sky News: Властите ни отричат за изстрели по границата (ОБЗОР)

Военният министър направи и коментар на кадрите, показани от Sky News, според които сирийски мигрант е ранен от български полицай на границата ни с Турция. “Това категорично не е българска територия. Обикновено в патрула са военнослужещи и граничен полицай. Това, което чувам като изстрел, не е ясно откъде идва, но не е от автомат “Калашников”. Представителите ни на границата са въоръжени с автомат “Калашников”, не с пистолети”, обясни Стоянов. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.