Правилните хранителни вещества в точното количество поддържат имунната им система и ги предпазват от болести

Както знаем, котките са месоядни животни и следователно менюто им трябва да е богато на протеини. Котките са месоядни и в резултат на това се нуждаят от по-голямо количество животински протеин, в сравнение с кучетата. Заради това и храните за котки на Royal Canin предоставят балансирана диета между животински и растителни протеини, за да осигурят цялото необходимо количество, по един здравословен начин.

Защо е толкова важно каква храна даваме на нашите котки?

Правилните хранителни вещества в точното количество поддържат имунната им система и ги предпазват от болести. В организма на котките има няколко клетки, способни да го защитават. Те идентифицират кои клетки са собствени и кои клетки са външни за тялото – като например паразити бактерии и т.н. вирусни частици. Когато котките имат нисък имунитет, тялото им по-трудно се бори с вирусите и бактериите и съответно е по-лесно те да се разболяват. Добрата храна за котки минимизира тези рискове и това определено е най-голямото ѝ предимство.

В допълнение към проблема с ниския имунитет, могат да възникнат и други сериозни последици от непълноценна храна, като ниската енергичност например. Животното няма да бъде игриво и няма да има енергия за катерене и общуване. Могат да се появят алергии, диария, затлъстяване и проблеми с уринирането.

Както сами забелязвате, никак не са малко негативните последствия от недостатъчно доброто хранене на вашият домашен любимец. Грижейки се за котка е необходимо да ѝ осигурите не само добра среда за игра и живот, а и добра храна за правилно развитие.

Как да решите коя котешка храна е по-подходяща за вашето коте?

Според ветеринарните лекари, храната за котки трябва да съдържа 7 основни хранителни вещества, които ще доведат до здравословен живот. Ето, кои са те:

  • Вода;
  • Протеини;
  • Мазнини;
  • Витамини;
  • Минерали;
  • Въглехидрати.

Всички хранителни вещества служат за изпълнението на дадена функция в организма на котките и не трябва да бъдат пренебрегвани. Друг фактор, който трябва да имате предвид, е начинът на живот на котката. Има разлика в дневния прием на калории при кастрираните и при некастрираните котки. Съответно, ако вашето коте има някакви здравословни проблеми, тогава хранителните вещества може да бъдат в различно съотношение, спрямо тези при здраво коте. Ако е подрастващо, то се нуждае от още повече протеини и по-малко въглехидрати.

Основните два типа храна за котки са гранулите, които съставят сухата храна, и така наречените паучове, които са мократа храна. Предимството на сухата храна е нейната трайност, защото не се разваля лесно. е. В допълнение, изпражненията на животното ще бъдат добре оформени, благодарение на лесносмилаемите съставки, което ще улесни почистването им.

От друга страна, мократа храна (паучовете) е по-вкусна и има по-привлекателна миризма за котките. Тя има голямо съдържание на вода, което помага на животното да се хидратира по време на ядене. Друг фактор е, че паучовете имат по-малко калории и стимулират поддържането на здрава уринарна среда.

С какво ще допринесе високият клас храна за здравето на котките ми?

На първо място, тя ще осигури дневният прием на всички необходими вещества, които да послужат за нормалното развитие на котката. Високият клас храна няма да предизвика затлъстяване или алергии. Възможно е да забележите подобряване на здравословното състояние на вашето коте като смените храната от нисък към висок клас храна. Това е често наблюдавана ситуация при котета. Един от първите съвети на ветеринарните лекари е винаги  „Сменете храната“.

Друг много важен момент е небалансираното съдържание на микроелементи, оцветители и изкуствени консерванти. Когато заложите на добра храна за котки, няма защо да се притеснявате, че тези неща ще навредят на здравето на домашния ви любимец. Ще разпознаете добрите храни по балансираността на съставките според животинския вид, както и лесната смилаемост на подбраните протеини.. Също така в състава на някои храни ще откриете и вещества, които помагат за укрепване на ставите и предотвратяване образуването на зъбен камък. Този вид храни е добре да се дават на животни със склонност да проявяват подобни проблеми.