Той определи липсата на медицински хеликоптери като "борба за влияние"

Георги Спасов е пилот с много летателни часове във военната и цивилна авиация, както на хеликоптери, така и на самолети. Основава и управлява авиокомпанията “Хели еър”, която осъществява хуманитарни мисии на ООН до горещи точки на планетата. Фирмата става втората най-търсена от ООН. Специализираните въздушни екипи, който Спасов подготвя участват в множество спасителни мисии по време на горски пожари и други инциденти на труднодостъпни места.

Спасов каза, че Северна Македония има хеликоптерно спасяване. Той споделя, че са имали всичко необходимо за такова спасяване, имал е на разположение 13 хеликоптера, три хеликоптерни площадки са създадени по тяхна инициатива, но не са били търсени при нужда от спешна реакция и не са били свързани с телефон 112.

СПАСЕНИЯТ СПАСИТЕЛ: Виктор Варошкин - парамедикът от въздушната линейка

„Можех да понеса бездушието, но омразата от институциите не можах. Затова приключих. Нито веднъж от МЗ не дойдоха да видят хеликоптерите. За пет години, писахме писма – никаква обратна връзка“, споделя той.

Липсата на медицински хеликоптери се дължи и на личностен, и на политически елемент, каза Спасов. “Борби за влияние“, така определи той ситуацията.

Спасов сподели, че не води статистика на човешките животи, които са спасили, но са поне 20. Той разказа за някои от спасителните операции, които са провели.

Повече за медицинските хеликоптери, които бяха продадени вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.