Не е известно кой ще бъде засегнат от тях

Министрите на външните работи на Европейския съюз (ЕС) одобриха четвърти пакет от санкции срещу Иран. Това беше обявено в Twitter от шведското председателство на ЕС. Не е известно кой ще бъде засегнат от санкциите.

"ЕС категорично осъжда бруталното и непропорционално използване на сила от иранските власти срещу мирни протестиращи", заявиха от дипломатическата мисия.

Иран екзекутира бивш заместник-министър

Източници на Ройтерс съобщиха, че ЕС ще добави 37 позиции към списъка си със санкции срещу Иран. На 18 януари Европейският парламент прие резолюция, в която призовава ЕС да добави Корпуса на гвардейците на ислямската революция към списъка на терористичните организации. В отговор иранските власти могат да признаят армиите на ЕС за терористични организации.

Днес ръководителят на външната политика на Люксембург Жан Аселборн заяви, че ЕС няма да може да включи Корпуса в списъка на терористичните организации, докато поне един съд в Европа не признае, че организацията е извършила нападение на територията на Съюза.

През септември 2022 г. в Иран избухнаха масови протести заради смъртта на 22-годишната Махса Амини. Тя бе задържана от полицията за борба с корупцията, защото предполагаемо не е носила правилно хиджаба си. Иранските сили за сигурност твърдят, че момичето е изпаднало в безсъзнание от сърдечен удар. Роднините ѝ смятат, че тя е починала след побой.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Редактор: Цветина Петкова
Източник: БГНЕС