Новото на тези избори ще е видеонаблюдението при преброяването на бюлетините

Властите на крак за организацията на предсрочните парламентарни избори през април. От МВР обявиха, че вече работят срещу схемите за купуване на гласове. Новото на този вот - видеонаблюдението и броенето, както на хартиените бюлетини, така и на тези от машинния вот.

Служебният кабинет вече следва начертания план за действие за вота на 2-ри април. Още отсега МВР има готовност да се бори срещу купуването на гласове. Вътрешният министър Иван Демерджиев обяви, че целта е да се спрат схемите с търговия на вот.

След последните промени в Изборния кодекс, които направи 48-ят парламент, се въведе видеонаблюдение. Това може да се окаже проблем в някои избирателни секции. Връщането на хартиената бюлетина и броенето на разписките от машинния вот не е изключено да доведе до среднощно предаване на протоколи.

Демерджиев, който отговаря за предсрочния вот, обяви, че вече се работи по разбиването на схемите. „Кримиконтингентът, който се включва в купуването на гласове, е познат за нас. Ще разберем как е обезпечен този контингент и как се работи с него. Ще противодействаме през целия период”, обеща силовият министър.

Новото на тези избори ще е видеонаблюдението при преброяването на бюлетините. В община Горна Оряховица Анелия Димитрова ще отговаря за организацията в изборния ден за 60 секции. Вече има притеснения как ще се случи това наблюдение.

„Има населени места, където интернет връзката не е достатъчно добра и там очакваме да има проблем с видеонаблюдението”, коментира Анелия Димитрова - секретар на Община Горна Оряховица.

Докато от ЦИК все още не са дали указания как ще става процесът, в секционните избирателни комисии не са изключени и трудности при самото броене на гласовете. Освен хартиените бюлетини, на тези избори ръчно ще се броят и разписките от машинното гласуване.  

„Колкото хора е необходимо. Смятам, че секционните комисии ще се справят с броенето на отрязъците. Транспортирането на хората, които ще носят чувалите в РИК, е съвместна работа между общината, областта и РИК. Има комисии, които  се справят бързо с броенето на бюлетини и отрязъци, други - по-бавно”, каза още Димитрова.

На 15 февруари изтича крайният срок за регистрация на партиите и коалициите в ЦИК.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.